Nieuw trainingsblok Bewust-Zijn start 6 sept. 2024 info

On the move naar emotionele vrijheid met EFT

Wat is EFT?

EFT staat voor Emotional Freedom Technique.
Een effectieve techniek die zorgt voor emotionele vrijheid, zodat jouw levensenergie weer volop kan stromen.

‘Klinkt goed he?
Maar hoe zit dat nou:

Jouw levensenergie kan onder druk komen te staan door eerdere schokkende ervaringen in je leven. Psychotrauma noemen we dat. Deze schokkende ervaringen leveren spanning op. En deze spanning uit het verleden (maar ook zorgen over de toekomst) blokkeert jouw levensenergie.

Wat gebeurt er bij psychotrauma?

Om dit goed duidelijk te maken neem ik je even mee naar de dierenwereld. Stel je voor: Een kudde grazende impala’s op de savanne. In ontspannen toestand, maar altijd alert. En bij een geritsel, of kleine verandering in de omgeving komen zij in een hyper alerte toestand. Ogen wijd open, oren gespitst. En in een split second besluiten zij: Vluchten?  Vechten?  Of bevriezen?

Bij werkelijk gevaar maken zij de keuze die nodig is om te overleven. Het lichaam maakt zich, in deze hyperalerte toestand, razend snel klaar om tot actie over te gaan…
Gelukkig! Overleefd! Het gevaar is geweken.
En dan zorgt een dier er voor dat hij weer in neutrale, ontspannen toestand komt. En weer verder kan gaan waar hij gebleven was. Om terug te komen in deze ontspannen staat is het nodig om de restspanning die in de schrikstaat, de hyperalerte fase opgebouwd is, weer los te laten. Dat doen dieren door het van zich af te schudden of door te trillen, te gapen of te brullen bijv.

En bij ons mensen?

Wanneer wij in een schokkende situatie terecht komen gebeurt precies hetzelfde. Hyperalertheid! In het lichaam worden de stoffen aangemaakt om te kunnen overleven. We vluchten, vechten of bevriezen.

Alleen wanneer het gevaar geweken is, zijn wij vaak niet in de gelegenheid om de restspanning los te laten door ons af te schudden, te schreeuwen, hard te huilen, te trillen o.i.d. Want tja…, dat zou er nogal vreemd uitzien op je werk of op school na het geven van een spannende presentatie, na een vervelende opmerking van een collega/klasgenoot, of langs de snelweg na een aanrijding. Er zijn nog maar een paar volksstammen op de wereld die zich na een heftige gebeurtenis (of bij een groot verlies bijv.) ontdoen van de bijbehorende spanning. Door te dansen, te zingen, oerkreten te laten klinken, te trommelen etc.

Maar hier in het Westen is dit niet meer gebruikelijk. We kunnen ons niet volledig uiten. Met als gevolg dat we vaak nog restspanning met ons mee dragen. En oplossingen blijven zoeken in ons hoofd.
En iedere keer wanneer we in een soortgelijke spannende gebeurtenis of ervaring komen wordt de restspanning in het lichaam getriggerd. Het blokkeert je. Het remt je af, maakt je angstiger dan nodig is. Het zorgt voor niet helpende, negatieve gedachten en overtuigingen in je hoofd en extra spanning en stress in je lichaam.

Je kunt je leven niet voluit leven.

Hoe werkt EFT?

Tijdens EFT klop je op een aantal acupunctuurpunten op je gezicht, bovenlichaam en hand terwijl je tegelijkertijd in verbinding bent met het gevoel van spanning. Je brengt als het ware je brein in de war. Je hersenen kunnen de taak die je uitvoert (het kloppen op de acupunctuurpunten) niet plaatsen. Daardoor wordt de emotionele lading (de fysieke stressreactie en restspanning) van de gedachten en gebeurtenissen afgehaald. Waardoor je je weer rustig voelt.

Voordat je start met het kloppen zorgt een uitgebreide ontspanningsoefening er voor dat je hersenfrequentie verlaagd naar Alpha niveau, zodat het kritisch denken minder meedoet en er dus makkelijker nieuwe overtuigingen geïnstalleerd kunnen worden in het brein.

Een nieuw verhaal

Er ontstaat ruimte in je brein voor een nieuw verhaal. Voor een nieuw beeld en nieuwe overtuigingen. Middels visualisatie ga je dit nieuwe verhaal alle ruimte geven en helder maken. Nieuwe neurale paden worden aangelegd in het brein. Deze paden leiden jou naar rust, ontspanning, durf, beweging, vooruitgang, vertrouwen en levensgeluk. MOVEMENT!

Na EFT

Na een EFT sessie is er meer rust in het systeem en neem je een nieuw verhaal, met nieuwe overtuigingen mee naar huis.
Daarnaast weet jij hoe je dit nieuwe verhaal aandacht kunt blijven geven, zodat de nieuwe, positieve neurale paden die aangelegd zijn, geasfalteerde wegen worden en jou brengen waar jij het allerliefst wilt zijn.

Je levensenergie stroomt en je voelt je vrij om jouw leven ten volle te leven.

Wanneer EFT?

EFT kan ingezet worden bij:

 • Sterke emoties zoals boosheid, verdriet, angst
 • Een negatief zelfbeeld
 • Niet lekker in je vel zitten
 • Een nawerking van een angstig beeld (film, ongeluk e.d.)
 • Tics
 • Niet volledig kunnen presteren
 • Schuld- en schaamte gevoelens
 • Gepest zijn/worden
 • Je afgewezen voelen
 • Een traumatische herinnering loslaten
 • Emotionele en fysieke pijn
 • Ergens tegen op zien / zorgen hebben over iets
 • Controle en perfectionisme

Vrijheid

Een EFT sessie laat je ervaren dat je je gedachten en gevoelens niet bent, maar HEBT. Jij hebt invloed op wat je denkt, hoe je je voelt en wat je doet. Deze ervaring geeft je al een enorm gevoel van vrijheid en vertrouwen in je eigen ik-kracht.